Gyógynövények és hatásuk

A gyógynövénykészítményeknek a köhögés tüneti kezelésében nagy hagyománya van.

what is thymain
Kakukkfű – értékes gyógynövény

Sokan szeretik a kakukkfüvet fűszerként. Tudta viszont azt is, hogy a kakukkfüvet évszázadok óta használják gyógynövényként is? Az ókori Görögországban az orvosok, köztük Hippokratész is alkalmazta a kakukkfüvet. A kakukkfű ma is fontos gyógynövény, amelyet a köhögés és a hörghurut tüneti kezelésére használnak.

A kakukkfű titka

A kakukkfű fő összetevői illóolajok, cserzőanyagok és flavonoidok. A hosszú távú, tapasztalati bizonyítékok alapján a kakukkfűkivonat elősegíti a nyák kiürülését a légutakból. Száj- és torokfertőzés esetén a kakukkfű toroköblögető szer vagy spray formájában használható. A száj- vagy garatnyálkahártyán helyileg alkalmazva fertőtlenítő hatású.

Kakukkfű a köhögés ellen!

Köhögés esetén a kakukkfűkivonat a régóta fennálló alkalmazás alapján

  • fellazítja a légutakban megtapadó viszkózus, ragacsos nyákot
  • megkönnyíti a nyák felköhögését

 

Orvosi ziliz

Az A. officinalis (orvosi ziliz) levele, virága és gyökere is rendelkezik gyógyhatással. Ezek a faj nevében is visszaköszönnek, amely görög eredetű, és azt jelenti „gyógyítani”.

Az orvosi zilizt hagyományosan a nyálkahártyák irritációja esetén használják. A gyökeret már a középkorban is használták a torokfájás kezelésére.

Borostyán és eukaliptusz

A borostyán örökzöld kúszónövény, ami a rendelkezésre álló megfelelő felületeken (fák, sziklák, falak) akár 20-30 m magasra is felkúszik. A borostyánkivonat sokszor megtalálható a jelenleg forgalmazott köhögés elleni gyógyszerekben is. Régen a levelét és bogyóját ették, mint köptetőt, a köhögés és hörgőgyulladás kezelésére.

A borostyánhoz hasonlóan az eukaliptusz is szerepel a megfázás tünetei, köztük a köhögés kezelésére szolgáló sok készítményben. Megtalálható sok szopogatós tablettában, köhögés elleni szirupban és fürdősóban, az Egyesült Államokban és Európában egyaránt.