Gyógymódok megfázásra

A megfázást okozó vírusok ellen igazából nem tehetünk semmit, de... hatékonyan csökkenthetjük a megfázás bosszantó tüneteit!

cold remedies
A megfázást okozó vírusok ellen igazából nem tehetünk semmit, de...

...hatékonyan csökkenthetjük a megfázás bosszantó tüneteit!

A megfázás az egyik leggyakrabban előforduló megbetegedés. Mivel 300-nál is több különböző vírusfajta létezik, egy adott fertőzés leküzdése nem eredményez tartós védettséget. Noha a megfázást okozó vírusok ellen semmit nem lehet tenni, a betegség tünetei meglehetősen jól kezelhetők, és ezzel a betegek állapota javítható kicsitől a nagyig! Ha a megfázást okozó vírusok ellen igazából nem is védekezhetünk, a tüneteit hatékonyan enyhíthetjük, és a megfázás ellenére derűsebbé tehetjük a napunkat!

A megfázás jellegzetes tünetei és időtartama

Az orrfolyás és a torokfájás, néha hőemelkedés vagy láz mellett a megfázás tünete lehet még a kellemetlen fejfájás, az izomfájdalom, valamint az általános gyengeség és fájdalom. Ilyenkor egyszerűen rosszul érezzük magunkat. A mondás szerint a megfázás időtartama: „Gyógyszerrel egy hét, gyógyszer nélkül hét nap“. És ez így is van! A megfázás nagyjából egy hétig bosszant minket – az esetek többségében utána megszűnik.

Jellemző lefolyása

A megfázás először torokkaparás és enyhe hidegrázás formájában véteti észre magát. Ehhez társul aztán az orrfolyás. Egy-két nap elteltével a torokfájás és az orrfolyás súlyosbodik. Az orr nyálkahártyájának kifejezett megduzzadása megnehezíti az orron keresztüli légzést. Ekkor a betegek elég gyakran fejfájásra és/vagy általános fájdalomra és gyengeségre is panaszkodnak. Ha a vírusok eljutnak a hörgőkbe, a fertőzést a negyedik napon kínzó köhögés súlyosbítja. A fertőzés következtében sok betegnél láz (vagy hőemelkedés) is jelentkezik.

A terjedés megelőzése!

A megfázás „cseppfertőzés“ útján terjed az emberek között: Előfordul, hogy valaki ránk köhög vagy tüsszent. Ilyenkor a levegőben vírusok milliói repülnek szét és apró kis nedvességcseppek keringenek, miközben a kiszabadult vírusok akár órákon keresztül is életben maradhatnak. Ilyenkor a vírusok minden egyes légvételkor bejutnak mások légútjaiba. Megtörténhet az is, hogy kezet fogunk valakivel, aki megfázással küzd, majd később hozzáérünk a szánkhoz – a tudósok nemrég fedezték fel, hogy a kéz egy óriási tartály szerepét tölti be a fertőzések terjesztésében!

A gyakori kézmosás az első lépés a fertőzés terjedésének megelőzésében. Az erős immunrendszer gondoskodik a többiről – vagyis leküzdi az életben maradt vírusokat. Ismert, hogy a gyenge immunrendszer nagyobb valószínűséggel adja meg magát a megfázásnak, mint az erős! Különösen a hideg időszakokban fontos, hogy megfelelő mennyiségű vitamint vigyünk be a szervezetünkbe, ezért fogyasszunk friss gyümölcsöt és zöldséget naponta többször! Az immunrendszert a megfelelő testmozgás és alvás is erősíti.

Ismerjük fel és kerüljük el a megfázás cinkostársait!
 • A hideg idő fokozhatja a megfázás kockázatát: A hideg idő gyengíti a test védekező rendszerét azáltal, hogy csökkenti a véráramlást a nyálkahártyákban. Önmagában a lábak lehűlése is elég lehet, hogy jelezze a szervezetnek az „expozíciót”, így az összehúzza az ereket.
 • A túl meleg helyiségek is elősegíthetik a megfázás kialakulását: A meleg levegő kiszárítja a mikroorganizmusok előtt a legfontosabb gátat képező nyálkahártyákat, így a kórokozók számára nem okoz akkora nehézséget áthatolni rajta. Így a vírusok könnyebben átjuthatnak és megtelepedhetnek.
 • A stressz szintén nagymértékben gyengíti a szervezet védekező rendszerét: A stressz csökkentése, például napközben tervezett, rendszeres relaxációs gyakorlatokkal, segít erősíteni az immunrendszert és a test védekezőképességét!
Teendők a megelőzés érdekében
 • Igyunk legalább két liter vizet naponta! Ez nedvesen tartja a nyálkahártyákat! A száraz nyálkahártyák képezik a legjobb táptalajt a baktériumok és a vírusok számára.
 • Mindenképpen mozogjunk eleget, lehetőleg kint, a friss levegőn! Ugyanez érvényes hideg időjárás esetén is – ne felejtsünk el meleg ruhát felvenni! Amikor ősszel vagy télen kimegyünk a szabadba, legyen rajtunk sál, kesztyű és sapka. Télen sok hőt veszítünk, főként a fejünkön keresztül.
 • Szánjunk elég időt a megfelelő mennyiségű, pihentető alvásra! Vizsgálatok kimutatták, hogy a kellő mennyiségű alvás véd a fertőzések ellen! A szükséges alvásmennyiség egyénenként eltérő, általában hat és tíz óra közötti időtartamú. A megfázás, az influenza és más fertőző betegségek kezelésének másik sarokköve az ágynyugalom.
 • Kiegyensúlyozott étrend! Ez magában foglalja a megfelelő vitaminbevitelt is. A patikákban kapható vitamin-készítményekkel elháríthatjuk a veszélyt.
 • Eddzük az immunrendszerünket forró és hideg zuhannyal, szaunázással és állóképességünk erősítésével.
 • Mossunk kezet többször naponta.
 • Szellőztessünk rendszeresen, és előzzük meg a levegő kiszáradását.
 • Lehetőség szerint kerüljük a tömeget ősszel és télen. Ilyen helyeken a megfázást okozó vírusok számos fajtája leselkedik ránk!
Hogyan enyhíthetjük a tüneteket

Ha végül mégis elkapjuk a megfázást, az alábbi lépések segíthetnek a betegség enyhítésében!

 • Kellő mennyiségű pihenés
 • Kellő mennyiségű alvás
 • A test pihentetése
 • Bevált házi gyógymódok, például hideg vizes borogatás a torokra és/vagy a vádlira, inhalálás…
 • Kellő mennyiségű friss levegő
 • Megfelelő páratartalom a lakásban

A dohányzás kerülése minden körülmények között, mivel a dohányfüstben lévő káros anyagok ártanak a már megtámadott nyálkahártyáknak is.

Forduljunk orvoshoz, ha...
 • a megfázás több mint tíz napja tart.
 • magas lázunk van, vagy ha a láz és a fájdalom két napnál hosszabb ideig fennmarad a gyógyszerek ellenére.
 • a köhögéssel felszabaduló váladék sárgászöld színű. Ebben az esetben bakteriális fertőzésről lehet szó, amelyet bizonyos esetekben antibiotikumokkal kell kezelni.
 • erős torokfájásunk van, vagy ha az három napnál hosszabb ideig tart.
 • a nyelvünkön vagy a torkunkban a nyálkahártyán sárgásfehér lepedék jelenik meg, ugyanis ez gombás fertőzésre utalhat.
 • a mandulánkon gennyes pöttyök jelennek meg.
Hogyan ismerjük fel az influenzát

A megfázás fő tünetei az orrfolyás, valamint a torok- és fejfájás. Ez a betegség bármikor kialakulhat az év során. Az influenza viszont csak járvány idején jelentkezik, amikor terjednek az influenzavírusok. Nyáron tehát általában nincs influenzajárvány.Igazi influenza esetén a betegség meglehetősen rövid idő alatt, súlyos formában jelenik meg és lázzal társul, ami gyakran egyáltalán nem, vagy csak kismértékben reagál a lázcsillapításra. A betegségnek egy másik egyértelmű jele a heves izomfájdalom. A fertőző betegségek, mint amilyen az influenza is, emberről emberre terjednek. A ragályos fertőzések kockázata miatt a WHO (Egészségügyi Világszervezet) védőoltást javasol mindenkinek a védekezés és a betegség terjedésének megelőzése érdekében. Védőoltás különösen gyermekek, idősek, terhes nők, valamint egyéb rendellenességekkel küzdő vagy szövődmények kockázatának kitett betegek esetében ajánlott. Mivel az influenzavírusok rendkívül gyorsan változnak, minden évben más változatai jelennek meg, ezért a védőoltást évente célszerű megismételni.