Minden a köhögésről

Mindegy, hogy a köhögés produktív (hurutos) vagy nem produktív (száraz): A köhögés általában bosszantó és kellemetlen!

A köhögés mint tünet

Először száraz, irritáló köhögés jelentkezik, amely nyákképződés révén hurutossá válik – de általában bosszantó és kellemetlen. A köhögés az egyszerű megfázás tünete, amely különösen éjszaka tud zavaró lenni. Fontos azonban, hogy a köhögés sok más betegség tünete is lehet. Ha a tünetek nem javulnak a Bronchostop-kezelés elkezdésétől számított 5 napon belül, forduljon orvosához. A köhögést nem kell csendben elviselni – lehet, hogy kezelni kell!

A köhögés jellemző okai

Az egyszerű megfázáshoz légúti fertőzések társulhatnak:

  • felső légúti fertőzések, pl. nátha vagy orrmelléküreg-gyulladás
  • alsó légúti fertőzés, pl. hörghurut, vagy akár tüdőgyulladás

Ezekben az esetekben a köhögés gyakran heveny felső és/vagy alsó légúti fertőzés tünete. Ezeket a fertőzéseket vírusok vagy baktériumok idézhetik elő. A vírusos fertőzések általában néhány napig tartanak, de akár két hétig is elhúzódhatnak. Az ilyen vírusos fertőzések gyakoribbak hideg időjárás esetén, de nyáron is előfordulhatnak.

A köhögés stádiumai

bronchostop
Ábra: A köhögés stádiumai és a Bronchostop oldat hatóanyagai

Általában véve a köhögésnek két típusa van: száraz köhögés és hurutos köhögés. A kétfajta köhögést nem mindig könnyű megkülönböztetni, de még nehezebb az átfedési időszakokban.

A hurutos (mellkasi) köhögés sajátossága a tüdőben képződő nyák vagy váladék. A köhögési reflex azért alakul ki, hogy a váladék kiürülésével a tüdő kitisztuljon. A mellkasi köhögés általában köptetőszerekkel kezelhető.

A köhögésre van gyógynövénykészítmény!

Régi hagyomány alapján használnak a köhögés tüneteinek kezelésére gyógynövénykészítményeket, például kakukkfű vagy orvosi ziliz gyökér kivonatot. A régóta tartó alkalmazás alapján a kakukkfű elősegíti a sűrű, a légutakat elzáró nyák felköhögését. Az orvosi ziliz gyökerében található poliszacharidok nyugtatják az irritált torkot, és ezáltal csökkentik a köhögési ingert.